Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за
Коментари Харесай

Орбан: Украйна не е готова да започне преговори за членство в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не поддържа започването на договаряния за бъдещото участие на Украйна в Европейски Съюз, като още веднъж сподели, че страната му може да се окаже сериозна спънка пред упоритостите на Киев да се причисли към блока, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се в средата на декември водачите на Европейски Съюз да решат дали Украйна да бъде публично поканена да стартира договаряния за присъединение към 27-членния съюз. Унгария се преглежда като евентуална спънка за това, тъй като за приемането на нова страна в блока е належащо единомислещо единодушие на всички страни членки, което дава на Орбан право на несъгласие.

В сряда изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи на Украйна да бъде позволено да стартира договаряния за участие, откакто в профил някои проблеми. Но в изявление за държавното радио през днешния ден Орбан съобщи, че изпадналата в усложнение страна не е покрай участие в най-големия търговски блок в света.

" Украйна по никакъв метод не е подготвена да договаря за упоритостите си да се причисли към Европейския съюз ", сподели Орбан. " Ясната унгарска позиция е, че договарянията не би трябвало да стартират. "

Правителството на Орбан отхвърля да доставя оръжия на Украйна, с цел да се отбранява от Русия и заплашва да наложи несъгласие на пакетите от финансова помощ на Европейски Съюз за Киев. То също по този начин упреква Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като лимитира потреблението на унгарския език в учебните заведения, напомня АП.

Будапеща също така е в спор с Брюксел поради обвинявания в нарушавания на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на Европейски Съюз.

Орбан отхвърли, че съпротивата на Унгария против участието на Украйна е обвързвано със арестуваните фондове и се опита да разсее подозрения, че държавното управление му употребява гласуването за участието на Киев, с цел да окаже напън над съюза да ги освободи, отбелязва АП. Той добави, че държавното управление му " няма да одобри " напън от страна на Европейски Съюз да поддържа украинската кандидатура за участие в подмяна на освобождението на средствата.

Освен Унгария, прилежаща Словакия също може да се окаже затруднение пред започването на договаряния с Украйна. Новоизбраният словашки министър председател Роберт Фицо е заплашвал да отдръпна военната поддръжка на страната си за Киев и неотдавна назова източната си съседка " една от най-корумпираните страни в света ", напомня АП.

Но в рекомендациите си от сряда Европейска комисия похвали Украйна и съобщи, че държавното управление ѝ " е посочило удивително ниво на мощ на институциите, решителност и дарба да действа ". Преговорите обаче би трябвало да стартират единствено след решаването на опасенията във връзка с корупцията, лобистките групи и рестриктивните мерки, които може да попречат на национални малцинства да учат на личния си език, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР